Billedkunstner Annette Sjølund gæster Galleri Wenneberg

Stonehenge Walking

Det er titlen på Annette Sjølunds maleri med Winston Churchill, der i maj måned kan ses i Galleri Wenneberg på Køge Ås i Køge.

Du skal følge en idyllisk skovvej og lige dér i svinget, finder du Kunst i Skoven hos Galleri Wenneberg.  Grundtvig ligger begravet på Claras kirkegård ude i skoven, men det er en helt anden historie. Her og nu kan man undre sig over, hvordan Winston Churchill er endt i en gammel staldbygning i en skov, i Køge.

Annette er interesseret i store offersten og offersteder. Hun finder, at der er noget mystisk over det. På Køge bibliotek udstillede hun for godt et års tid siden malerier med moseofre og offersten. I fantasien var vejen til Stonehenge i England nærliggende. Kort fortalt er Stonehenge en stor dobbeltcirkel af sten, og mange af stenene vejer mange tons. Også det er en historie for sig, men Annettes interesse for de store sten, fornægter sig ikke og et gammelt fotografi af Winston Churchill, som står sammen med en anden mand foran kæmpestore sten, gav hende lyst til at male hendes egen fortolkning af fotografiet.

Hvordan gør man så det? Annette summede over ideen i mange måneder, gav fantasien frit spillerum og en dag, var hun klar til det første penselstrøg. Billedet af de to herrer med store sten bag sig fremstår enkelt, men giver samtidig anledning til spørgsmål.

Hvem er den anden mand? Hvorfor er han der og hvad mon de drøfter? Hvem er de andre skygger på billedet? Og hvorfor er stenene indhegnet med pigtråd? Man skulle ikke tro, at der var noget at stikke af med. Og hvorfor er motivet rundt?

Annette mener, at Churchill var inviteret til at se noget, høre noget, men ved af gode grunde ikke, hvad det var. Hendes bud er, at den anden mand kan være en opsynsmand, som beretter vigtig viden til Hr. Churchill. Det er naturligvis kun gætterier, men det er interessant at lege med i historien. Annette fortæller videre, at der skete noget i maleriet, da hun malede pigtråden. Det satte tanker i gang om, hvad der overhovedet var indhegnet og hvorfor? Hvordan kan det være, at Churchill er mødt op ved de tunge sten? Svarene er næppe lige så interessante, som fantasiens  historier. Dé er derimod uendelige og fængslende. Én detalje kan Annette dog svare på. Hvorfor er motivet rundt? Svaret er, at det kommer fra folieformen af en kage, en linse, som Annette købte hos en bager i Karise. Da kagen var spist, sad hun tilbage med folieformen og ideen lå lige for. Hendes motiv skulle være rundt. Foliebakken blev genbrugt til malingen og arbejdet var i gang.

På denne måde kan du i dag finde Winston Churchill i Galleri Wenneberg. Og med den historie er det samtidig værd at tænke over, hvilke muligheder der ligger i at gå til bageren og købe en linse.

Annette Sjølund og Ole Bach Sørensen udstiller i Portnerboligen ved Sophienholm i Lyngby fra d. 11. maj til 2. juni 2019. Invitationen ses herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: