Brombær

Årets bær

Ja, jeg har lyst til at kåre årets bær, nemlig Brombærret.

Denne sommer gik min brombærbusk fuldstændig gammeldags amok. Den voksede og voksede, faktisk udover hegn og bede, kvalte 6 andre planter og krævede i det hele taget sin eksistens. For sent opdagede jeg udviklingen, og havde ingen jordisk chance for at holde busken i skak. For en periode lod jeg stå til velvidende, at den vilde vækst ville lide en ondsindet død, når jeg klædt i langærmet tøj gik i gang med havesaksen.

Men inden da skød grene med de fineste grønne bær, der snart blev glinsende sorte. De var smukke, det indrømmer jeg gerne, og de smagte skønt i hjemmebagte kager, men allermest i min egenproducerede marmelade. Jeg har i mange år kogt marmelade af friske bær, men brombærmarmeladen i år er nok den bedste nogensinde.

  • Først kogte jeg forsigtigt en sirup af et par stængler rabarber. Al frugtkød blev siet fra og den lyserøde saft kogt ind med sukker.
  • Herefter plukkede jeg brombærrene, skyllede dem og kigge grundigt efter levende dyr, og derefter i gryden med lidt sukker. Langsomt kogte bærrene til kogepunktet, for derefter at blive fjernet fra kogepladen. Marmeladen stod en stund og samlede sig, inden den lækre rabarbersirup flød ned til de sorte bær.
  • Tilsmagning med sukker og så på atamonskyllede glas. MMM mmm siger jeg bare. Blød, lækker, lige tilpas i konsistensen. Som jeg husker det, brugte jeg 3 stængler rabarber og brombær som svarer til ca. 2-3 bakker fra supermarkedet. Af det fik jeg et stort glas marmelade plus et lille, som blev foræret væk.

Brombær hedder på latin Rubus Fructicosus. Bærret er propfyldt med vitaminer og antioxidanter.

 

Jo flere der plukkes fra busken, des flere bliver modne. I næste uge plukker jeg nok det sidste hold, hvilket passer med rabarberplanten, som begynder at se træt ud.

Prøv det. Der er stor glæde i at fremstille egne fødevarer. Måske bliver kommende angreb med havesaksen ikke nær så ondsindet nu jeg har tænkt over sommerens høst og ophøjet brombærret til årets bær. Men det er virkelig en stikkende fornøjelse med den søde smag.

Leave a Reply

%d bloggers like this: