Dag 1 – Spisevaner og kroppen

Over 7 dage vil jeg dagligt skrive om spisevaner og kroppens reaktion på dette.

Hvordan det kommer til at gå, kan jeg ikke sige, så jeg tror, at den bedste måde må være bare at skrive. Skrive, skrive om dette emne, der fylder så meget så ofte. Det er ikke sikkert, at der bliver hoved og hale i skriveriet, men jeg har en ide om, at det vil være godt at få ordene ud. Måske det kan gavne positivt.

De sidste par dage har jeg følt mig tung i hovedet, som har ført til, at jeg har bevæget mig rundt med dukket hovede frem for at se ud på verden. Havde jeg kunne vælge, var jeg blevet hjemme fra job og gemt mig, mens jeg håbede på, at følelsen vil forsvinde. Men jeg har været af sted og jeg ved, at det er usundt at putte sig væk, så lige på det punkt, er det positivt, at jeg har trillet af sted om morgenen.

Jeg tror, at min tunge tilstand har med min kropsvægt at gøre. Jeg ved godt, at der er meget, jeg ikke burde spise, men mener ikke, at det usunde har taget mere overhånd end hidtil. Hvorfor tager jeg så på?

Jeg har lånt en engelsk bog med titlen The 4-Hour Body, som skulle være et godt redskab, hvis man gerne vil tabe sig. Det er en ordentlig moppedreng, så det er bare om at komme i gang.

En veninde fortalte engang at hendes eksmand jævnligt tog en kold tyrker hvad angik spisning. Jeg havde mødt ham kort forinden og kunne næsten ikke genkende ham, da han var meget tyndere, end jeg huskede ham. Min veninde fortalte, at når han følte kiloene snære, gik han på en selvvalgt kur, hvor han kun spiste yougurt naturel til alle måltider i en uges tid eller to. Han varierede ved at tilføje bær, nødder, rosiner og frugt. Det tænkte jeg en del over. Sikke en diciplin.

Jeg er ret sikker på, at det ikke kan være sundt at fravælge så mange fødevaregrupper, men jeg kunne nu godt tænke mig at have rygrad til en uges tid med kun frugt og grønt. Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke afprøver det.

For et halvt år siden arbejdede jeg dobbelt så mange timer som man almindeligvis gør. Jeg gik stort set hele dagen, og jeg bar på tunge ting, frem og tilbage. Jeg rakte og strakte mig efter ting, sad på hug og bukkede mig for at tage fat i ting eller sætte på plads. Min krop blev brugt som aldrig før. Jeg vejede mig ikke, for når jeg kom hjem sent om aftenen, lagde jeg mig fladt og nød at lade mine fødder få et hvil. Efter ca. 3-4 måneder trådte jeg alligevel på vægten og havde tabt mig 9-10 kg. Det var en fantastisk følelse. Min oppustede mave var stort set væk, min talje var synligere og min ryg var så meget pænere. Det var dejligt at trække en nederdel på, hvor lynlåsen uden besvær gled på plads. Bluserne sad løst og gav en rar fornemmelse af bevægefrihed. Minus små 10 kg kan mærkes. Det kan jeg desværre sande den dag i dag, hvor det er med modsat fortegn.

Dette forår meldte jeg mig til et hold yoga. For sent huskede jeg på en operation i den ene hånd, hvilket gjorde, at nogle af yogaøvelserne blev umulige at gennemføre. Men bortset fra det, har det været et rigtig godt møde med en ny måde at bevæge mig på. En gang imellem gør jeg et par øvelser herhjemme i stuen, hvilket føles nemt og som vitamin for kroppen. Det er som om, at kroppen åbnes op af strækøvelserne.

Der er meget skam og svag rygrad forbundet med negative spisevaner. Misbrug, vane, abstinens og følelser bider sig selv i halen. Det kræver vilje at bryde mønsteret. Det gode er, at der ikke skal så meget til for at opnå succes. Men det er driftigt, hvis man har et minimum af konkurrencegen i sig. Når det lykkes en enkelt gang at udskifte chokoladen med et stykke frugt er man på vej. Jeg har udfærdiget lister og skemaer til statistikker og afkrydsning for mine spisevaner, men de holder aldrig så længe. Jeg går ikke op i det, så det er ikke den vej for mig.

En anden vej er at visualisere, hvordan maden der puttes i munden skal kæmpe sig vej gennem halsrøret og ned i mavesækken. Jeg synes, jeg byder min hals alt for meget grimt. Jeg synes også, at jeg burde forære min mave sunde og gode fødevarer. Varer, der vil give mig næring i stedet for at tappe mig for energi.

Hmm…

Jeg vil stoppe for i dag. Hvad dag nr 2 vil bringe, kan jeg ikke sige endnu. Måske noget fra den lånte bog.

Tak fordi du læste med.

Gitte

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: