Dag 5 – Spisevaner og Motivation

Motivation

Det bliver skønt, den dag én mere får lyst at følge min Blog, men den ene, som allerede gør det er daglig motivation for mine skrivestunder.

Forskning viser, at motivation aktiveres, når noget lykkes også selv om det blot er en mindre ting. I dag glæder det mig, at jeg tidligt på dagen har husket at drikke vand. Jeg er i plus på listen over min sundhed. Jeg er motiveret til at fortsætte og mærker, at det bliver en god dag. Et par glas vand statede den gode følelse.

Forskning viser også, at der er størst mulighed for succes, hvis man tager en helhjertet beslutning om sit mål. Det er almindeligt, at man kan have modsatrettede følelser overfor beslutningen, i dette tilfælde at spise sundere. Man vil gerne spise sundere, men det er også hyggeligt med stunderne, hvor der bliver syndet.

Det er motiverende for mig, når jeg beskæftiger mig med noget jeg er glad for og noget, jeg mener at være god til. Selvfølgelig også når ting lykkes. For nylig samlede jeg en billig reol, hvor mine flotte kogebøger kommer til rette og giver mig lyst til at eksperimentere med madlavning.

For nylig holdt jeg rygestopmøde, hvor vi er lidt over halvvejs i forløbet. Der er flere rygestoppere på holdet end nogensinde, og de er alle topmotiverede. Samtalen går livligt på kryds og tværs over bordet, der er mange følelser på spil, og det er modigt af dem, at dele deres nederlag og sejre. På rygestopmøder sker det, at latter og tårer tager sin plads, hvilket er helt i orden. Der er god synenergi på holdet, og deres entusiasme motiverer mig selv til at gøre en indsats for mine egne udfordringer. Følelsen opstår ved hver eneste møde.

Det er almindeligt at være ambivalent overfor sit mål. Et af de vigtigste punkter i ønsket om at ændre adfærd er at klarlægge, hvad der motivere en. Det skal bruges, når humøret daler, og man kan mærke motivationen smuldre. Det er meget individuelt, hvad der reelt er guleroden. Min erfaring har vist, at det er et godt punkt at bruge tid på. Tænk lidt over det og mærk efter i maven, hvad årsagen egentlig er til et ønske om ændret kostvaner. Jeg tror, at for mange vil det være et ønske om at tabe sig, men når sandheden skal frem for mit eget vedkommende, er det lige så meget at være herre over mig selv også på det punkt. Når jeg giver mig selv lov til at smage rigtigt på tanken, at jeg bestemmer over mig selv, bliver jeg ør af glæde. Jeg kan bare beslutte mig for….. ikke at spise…. eller kun at spise det og det, på de og de tidspunkter. Det er en vild frihed og intet holder mig tilbage for at bruge den frihed.

Vejen hen til motivationen kan være at stille sig selv indgående spørgsmål, som man er nødt til at reflektere over. Hvad er det, jeg vil opnå med livsstilsændring? Hvad vil det betyde for mig? Hvordan vil jeg opfatte mig selv, når jeg er i mål? Igen er det en god ide at give sig selv tid til overvejelserne. Der er ingen, der forlanger et svar her og nu, det er kun os selv, der er ivrige efter at udfylde de tavse huller.

Jeg vil gerne skrive mere om, hvad der motiverer mig. Når jeg er nysgerrig på et emne, søger jeg helt naturligt viden om det. Jeg låner bøger på biblioteket, googler og læser om det, men jeg er også heldig at have få gode venner og veninder, som jeg drøfter tingene med. Jeg holder af at være alene, men jeg har i lige så høj grad brug for andre mennesker at spejle mig med, vende tanker med. Det er stor motivation for mig at vide, hvem jeg kan vende mig til med forskellige spørgsmål. Jeg er blevet bevidst om, at det er vigtigt for mig at “komme ud af hovedet” og drøfte ting, ligesom det er vigtigt for mig at kende forskellige mennesker. I øvrigt kan min familie også være eminente sparringspartnere. Vi kender hinanden godt, og det er for mig noget særligt, at blive ved med at lære hinanden endnu bedre at kende. Jeg tænker på min familie som en rigdom. Jeg spejler mig i mine søskende og de motiverer mig til mange forskellige ting. Det er jordnære ting som f.eks. at vedligeholde min bil, fordi de selv gør det.  I det hele taget motiverer de mig til at gøre mig umage med mit liv. Jeg vil gerne være sammen med dem, hvor vi taler sammen om nære ting.

Billedet er lånt. Jeg synes, det er sjovt og sigende. Jeg ønsker dig courage med dine mål.

Find din indre motivation.

Kærlig hilsen Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: