Erotik

Hvad er erotik?

For Sonja og Klaus var det noget, de oplevede første gang i en sen alder. Sonja var 35 år og Klaus 39år, da de mødte hinanden på en festival i Sverige. Ingen af dem havde haft en kæreste før. Tilfældigt faldt de i snak, mens de ventede i køen på at købe en lokal burger med fritter. Begge var genert anlagt, hvilket måske gjorde, at de følte sig trygge nok til flygtigt at se hinanden i øjnene. Generthed kan ses, hvis man kigger efter. Noget som Klaus og Sonja spottede i et enkelt glimt. Det var Klaus som helt usædvanligt havde henvendt sig til Sonja og med det samme fortrudt det, da hun kiggede væk. Men Sonja havde aldrig oplevet, at en mand viste interesse og kiggede væk for at finde den kvinde, som selvfølgelig måtte være bag hende. Igen hørte Klaus sig selv uvant gentage ordene: “Det er sandelig varmt i dag”. Da Sonja drejede sig og for første gang så ordentlig på den store mand, havde hun for første gang mærket noget, hun senere forklarede som kærlighed. Men der var også noget andet, som var svært og pinligt at sætte ord på. De var spadseret væk sammen, med hver deres burger og havde sat sig kejtet for at spise. Klaus havde strejfet hendes lår, og hun havde mærket varmen brede sig i hende.

Der gik ikke længe før Sonja og Klaus blev kærester. Sonja har fortalt, hvordan det føltes magisk at tale på telefon med ham og senere, hvordan hun havde grædt, da han forsigtigt rørte ved hende. En ny verden åbnede sig for de to, som ikke kunne have fundet et bedre match for hinanden. Jeg spurgte Sonja, om hun var blevet glad for sex, hvortil hun forbavset svarede, at det ikke var sex, men noget finere.

Om Klaus og Sonja dyrker sex, er sagen uvedkommende, men jeg er sikker på, at der er erotik mellem de to særlige mennesker. Noget, der ikke er til at føle på, men som rører dem begge så meget, at det bliver et fælles sprog mellem dem. Jeg håber for dem, at de har modet til at udvikle sproget hen ad vejen.

Ovenstående er en fiktiv historie i et forsøg på at sætte billeder på, hvad erotik kan være.

 

Nu er det ikke sådan, at jeg er ekspert i erotik. Jeg reflekterer blot over begrebet, da jeg finder det pudsigt, at vi tilsyneladende nyder det, men ikke taler om det.

Der er masser af læsestof om erotik, men jeg er uenig i en del. Jeg tilslutter mig, at erotik er sanseligt og oftest meget nærværende. Jeg tænker, at er man ikke nærværende, er det flirten som er på spil, eller det er ren sex. Sex og erotik kan hænge sammen, men ikke nødvendigvis. Det er som om, at ordet erotik først har fundet sin plads i sproget som voksen. Jeg mindes ikke, at det var noget som eksisterede i min bevidsthed som ung. Erotik er noget ekstra imellem to mennesker. En slags bonus. En virkelig skøn bonus og noget, som har forskelligt indhold i forskellige forhold. Det kan være interessant at betragte par og gætte på, hvordan deres samliv udspiller sig. Er de sanselige sammen og vokser sig til mere hele mennesker? Der er mennesker, som er svære at læse, men derfor kan de godt have et rigt samliv, når de er indenfor lukkede døre, og formodentlig lukker op for dem selv. En sjælden gang kan man være heldig at se et glimt af sårbarheden hos et menneske og fornemme en dybde med hemmeligheder. Det kræver mod at turde vise sit passionerede inderste. Mit gæt er, at de fleste mennesker plejer erotikken i private rammer.

Men igen, hvad er det for noget denne erotik? Findes den blandt alle aldersgrupper? Viser den sig overraskende mellem Pia og Peter, men ikke mellem Pia og Poul? Svaret må være ja. Muligheden er også, at erotikken viser sig mellem Pia og Poul, hvis de mødes et andet sted eller tid. Erotik er en uhåndgribelig størrelse.

Erotik er et positivt ord. Ladet med håb og forventning om noget formildende. En tilstand og blanding af overgivelse og årvågenhed. Erotik burde påskønnes højlydt. Tænk om vi kunne rumme erotik på lige fod med tid til pilates og yoga? Tænk om vi kunne sige højt: “Nej, det kan jeg desværre ikke, for der har min kæreste og jeg erotiktid”. Måske er det godt, som det er. Erotik må ikke forvaskes og hænges til tørre og skue for naboerne.

Erotik er smukt. Det kan være poetisk og i klasse med finkultur.

Hvad mener du om erotik?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *