Filtning – en vejledning

Har du en rest uldgarn, som ikke rækker til et større projekt, kan det være sjovt at eksperimentere med såkaldt filtning. Eneste krav er at ulden er ren, altså uforarbejdet. Ulden skal i dette tilfælde ikke kunne tåle vask ved høje grader. Her er hele pointen nemlig, at ulden skal krympe, når den vaskes.

Første skridt er at strikke en bane, som herefter foldes og sys sammen, så det bliver en taske. Du skal forvente, at tasken krymper mellem 25-50%.

Strik gerne på store pinde, så resultatet bliver løst og luftigt. Strik eller hækl en skulderrem eller blot en kort rem til tasken, som påmonteres enten ved at sy eller strikke den på. Det med skulderremmens længde er en udfordring, da man ikke kan vide sig sikker på, hvor meget arbejdet krymper og dermed, om remmens længde bliver som ønsket. Men det er vilkårene. Man kan selvfølgelig strikke den længere end, man forventer den bør være og undlade at påmontere den til efter maskinvask/krympning. Herved kan den justeres. Selv finder jeg det sjovt, at mit arbejde bliver som det nu bliver til. Det behøver ikke være perfekt og forudsigeligt.

Når strikningen er færdig, enderne hæftet og tasken syet sammen er det tid til at vaske den i vaskemaskinen. Jeg har vasket mine tasker på 60 grader og en enkelt vaskede jeg en gang mere, da jeg ville have den mere tæt. Det sjoveste øjeblik er, når tasken skal ud af vaskemaskinen. Hvordan ser den ud? Alt efter hvor løst eller fast du har strikket, er det muligt at trække tasken lidt i form, mens den endnu er våd. Den proces er også spændende, synes jeg.

Du kan vælge at sy et fór i tasken, som vil give den mere tekstur og sikkert også længere holdbarhed.

Herunder ser du en håndfuld af strikkede og hæklede filtede tasker. I dag havde jeg ikke tilføjet filtblomsterne, men taskens udtryk står enhver frit for. Klik på billederne for at forstørre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: