Hvorfor strikker og hækler jeg selv?

Jeg er i færd med at undersøge, hvorfor så mange af os strikker, og i den forbindelse vil jeg gerne selv fortælle, hvad strik og garn gør ved mig. Det manglede da bare.

Jeg strikker, fordi jeg ikke kan lade være, så enkelt er det. Jeg bliver glad af at have garn mellem fingrene, på strikkepindene og om hæklenålen. For strik hører på en måde sammen med hækling hos mig. Det er mig umuligt at vælge en favorit, for jeg bliver trist ved tanken om, at jeg evt. skulle undvære det ene.

Men først lærte jeg at strikke, og det var som halvstor pige, nok en 9-10 år. Jeg mener, at det var min mormor som lærte mig at strikke og min mor hjalp snart til. Min mor var vældig skrap til at strikke alt fra babytøj til trøjer, bluser, vanter og huer til hele familien. Om jeg lod mig skræmme lidt af de mange babybukser og forskellige mønstre, skal jeg ikke kunne sige, men jeg blev aldrig nær så god. Jeg strikker ret og vrang og lige op. Ikke så meget ud ad boksen her. Men det er faktisk også noget, hvis jeg selv skal sige det. Udover halstørklæder, som jeg har strikket en hel del af, strikker jeg brugsting. Altid noget, der kan bruges til noget. Jeg er god til at finde på og udvikle ud fra den basisviden, og de evner jeg nu engang har. På den måde har jeg strikket tasker, net, punge, bolde, puder, tæpper, håndklæder og klude. Det er blevet meget moderne at strikke klude. Der bliver produceret bøger med opskrifter på klude. Vaskeklude, karklude, støveklude, skrubbe-ansigts-klude osv. Jeg er vild med klude og har mange af dem til netop de nævnte ting. Når en vaskeklud eller karklud bliver kedelig at se på efter utallige vaske, bliver den brugt et par sidste gange som skopudseklud eller rengøringsklud. Så ryger den ud, og jeg har en gyldig grund til at strikke eller hækle en ny.

Jeg forærer en del væk af de ting, jeg producerer. En gang imellem bliver jeg spurgt om jeg nænner at bruge det, og til det har jeg allerede svaret, for selvfølgelig skal det bruges, det er jo også glæden ved selv at kreere ting med hænderne.

Jeg har lært mine to piger at strikke, hvilket de gjorde en del i som store piger. Hækle kan de også, men i disse år, hvor de har travlt med at finde deres fodfæste i livet, er det ikke det, som ligger først for. Jeg tænker, at strik og hækling er ligesom at have lært at cykle. Det bliver aldrig glemt og kræver blot lidt genopfriskning.

Bøjler med hæklet overtræk. Udover det æstetiske, glider tøjet ikke.

Jeg har let ved at blive inspireret til nye arbejder. Jeg skal bare se en køn garnfarvenuance, så får jeg lyst til at gå i gang. I perioder er jeg optaget af Pinterest på nettet, hvor inspirationen nærmest vælter ud af skærmen. Det er meget overvældende.

Jeg har skammeligt meget garn. Faktisk så meget, at jeg har oprettet forbud mod at købe garn, førend jeg har brugt, det jeg har. Det vil med andre ord sige aldrig mere i dette liv. Suk. En sjælden gang falder jeg i, og kun ved særligt gode tilbud. 100% bomuldsgarn er en konstant tiltrækning. Det er for lækkert. Jeg har bortforæret al acrylgarn og andet syntetisk, så mit depot kun består af bomuld, mohair og uldgarn. Jeg bliver glad af at se på det. Men for lige at runde den af med at bruge, hvad der er i stedet for at købe nyt, så stiler jeg efter at leve efter devisen:

Jeg bruger først det forhåndenværende.

Det er afslappende at strikke og hækle. I en hverdag med mange krav, som ofte går på at præstere og være på, er det befriende “bare” at strikke. Bevægelserne har lagret sig så dybt i kroppen, at det ikke kræver den store opmærksomhed. Det er ok bare at strikke eller hækle og være glad ved arbejdet, der skrider frem. Jeg strikker ikke hurtigt og sidder gerne i mine egne tanker. Jeg kan godt finde på at tage strikketøj eller hæklearbejde med mig hjemmefra, hvis jeg ved, at jeg har pauser i løbet af dagen, men det kommer an på hvor det er. Min opfattelse er, at strik generelt bliver koblet sammen med ældre mennesker. Jeg er ikke ung længere, men jeg er meget andet end en strikketante. Jeg elsker f.eks. at spille rundbold, som er noget ganske andet.

Klik på billederne og de forstørres.

7 meninger om “Hvorfor strikker og hækler jeg selv?

 • oktober 2, 2018 kl. 8:06 am
  Permalink

  Jeg elsker at strikke så slapper jeg af og er ret stolt af de fine bluser, sjaler, kjoler, nederdele og klude jeg får produceret, desuden er det sjovt at kigge på garn rundt omkring vi rejser en del og jeg skal da altid finde lokale butikker og snuse i.

  Besvar
  • oktober 2, 2018 kl. 8:18 am
   Permalink

   Hej Lisbeth, tak for din tid til kommentar. 🙂
   Ja, at rejse får flere formål efterhånden. Jeg vil også gerne kigge garn, når jeg er ude i verden.
   Vh Gitte Bobak

   Besvar
 • september 29, 2018 kl. 4:20 pm
  Permalink

  Jeg strikker og hækler fordi jeg slapper af med det, det er så dejligt at have noget i hænderne. Og det er alt fra store trøjer ,babytæpper,hue vanter sokker, håndklæder og klude

  Besvar
  • oktober 2, 2018 kl. 8:16 am
   Permalink

   Jeg er helt enig Kirsten, selv om jeg ikke strikker tøj. 🙂
   Tak for din tid til kommentar.
   Vh Gitte Bobak

   Besvar
 • september 2, 2018 kl. 8:13 pm
  Permalink

  Jeg strikker / hækler fordi jeg finder ro med at have håndarbejdet i hænderne. Jeg har svært ved at sidde og glo tv uden af have noget i hænderne. Med håndarbejdet i hænderne er det mere ok. Allerhelst sidder jeg ude på terrassen med lidt sol og fuglekvidder (og hunden) ved min side og bearbejder dagens hændelser imens hækkelnålen arbejder.
  Jeg er sjældent til i dviklede mønstre. Helst noget simpelt der kører på rutinen – for så kan jeg lade tankerne vandre ell. høre en lydbog imens.

  Besvar
  • oktober 2, 2018 kl. 8:15 am
   Permalink

   Det lyder skønt Rikke. 🙂
   Tak for din tid til kommentar.
   Vh Gitte Bobak

   Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: