Interview med Rikke Lindholm /Mexico

Interview med Rikke Lindholm, der har boet i Mexico

Hvad man vælger at bruge et tiltrængt sabbatår til efter gymnasietiden er der mange bud på, men det hører vist til sjældenheder at vælge at rejse hele vejen til Mexico for at læse kommunikation og spansk på en lokal skole.

Dette gjorde Rikke, som på daværende tidspunkt var små 20 år og som havde lyst til at bruge det nylig lærte sprog, spansk, i praksis og ikke bare mindes det fra lærebøgerne.

 

Hvorfor lige Mexico? ”Jeg tænkte, at skulle jeg bruge det spansk, jeg havde lært i gymnasiet, var jeg nødt til at bo et spansktalende sted. Jeg kontaktede en højskole herhjemme, som rejste ud fra Danmark med skandinaviske kursister og kom på den måde med i en studiegruppe til Mexico.”

Hvor længe var du væk? ”Jeg var væk i 6 måneder, hvor jeg boede i byen Playa Del Carmen. Huset hed Casa Blanca, og vi boede mange forskellige nationaliteter sammen. Vi kunne sagtens have valgt at kommunikere på engelsk eller vores eget sprog, men vi talte spansk og gled på den måde ind i lokalsamfundet. Det var lidt som at tage ejerskab og ikke kun være gæst et fremmed sted. Det var vildt specielt at bo der i så lang tid væk fra familie og venner, men også udviklende at opleve mig selv i en anden kontekst. Det var et trygt og sikkert sted, vi boede.”

Hvordan var en typisk hverdag for dig? ”Jeg boede sammen med en svensk pige, der hed Elin. Efter morgenmaden tog vi af sted til skole. Skoledagen startede kl. 7.50 og vi havde fri kl. 13.50. Skolen lå i den anden ende af byen, og vi havde skaffet os nogle cykler, hvilket ikke er særlig almindeligt i Mexico, men de var gode at have til at komme rundt.

Efter skole tog vi til en lille strand og svømmede med skildpadder, eller vi tog ned i byen. To gange om ugen gik vi til Salsa på en lokal danseskole.”

Hvad foretog I jer om aftenen? ”Vores undervisere var sindssygt søde til at invitere os hjem til middag. Det var rigtig tit, at vi endte med at være over 20 mennesker til familiemiddag, hvor vi sad på plastikstole ude på gaden og spiste, hvad en eller anden bedstemor havde lavet. Der var tradition for, at de ældste i familien stod for det praktiske, mens de yngre enten gik i skole eller passede et arbejde. Om aftenen samledes man til fællesspisning. Og ellers var vi jo hjemme og lavede lektier eller tog en tur ned i byen.”

Var der noget, som i begyndelsen var svært, men som du med tiden vænnede dig til? ”Ja, der er noget som hedder Mänana-kulturen. Det udtales lidt som Manjana og betyder ”i morgen” på dansk. Med andre ord, at mange ting først blev dagen efter, og det var ikke engang sikkert. De har virkelig god tid, og man kunne aldrig regne med en aftale. Det var i begyndelsen lidt problematisk, men med tiden går det i blodet på en, at man ikke behøver nå alting. F.eks. havde jeg på et tidspunkt min cykel til reparation, hvor svaret 7 dage i streg var: Mänana! Jeg vænnede mig til det.”

Hvad syntes du om maden i Mexico? ” Jeg lærte at elske det. Det er meget stærkt. Der bruges meget chili, koriander og kakao. Det skulle man vænne sig til. Mexicansk mad er slet ikke det mexicanske mad, man kan købe i Tex Mex. Det smager virkelig godt, men kræver tilvænning.

Er der vaner eller traditioner fra Mexico, som du kunne tænke dig overført til Danmark? ”Ja, måden at passe på sine forældre, men også omvendt. Der er så meget gensidigt benefit ved den levemåde. Fundamentalt fandt jeg ud af, at jeg faktisk godt kunne tænke mig at bo med mine forældre, selv om de nok ikke er helt enige i det. Men jeg kunne godt tænke mig, at vi indrettede vores samfund mere efter at passe på hinanden.”

Hvordan havde du det med at rejse tilbage til Danmark? ”Det var ambivalent. På den ene side, havde jeg skabt et liv, en hverdag hvor det ikke kun var ferie, men jeg savnede også at dele mit liv med venner og familie.”

Fik du besøg af familien eller venner, mens du boede derovre? Nej, det gjorde jeg ikke, men jeg har været tilbage siden med mine forældre og min bror. Mine forældre spurgte, om jeg ville have besøg, mens jeg boede derovre, eller vi skulle rejse derover sammen, noget tid efter jeg var kommet hjem. Jeg valgte, at takke ja til en rejse senere, hvor jeg så viste dem alle de steder, hvor jeg havde haft min hverdag. Det var lidt underligt at være på ferie der. Man kommer med forskelligt udgangspunkt om det er en ferie, eller man kommer for at bo der. Jeg tænker, at når man rejser ud for at bosætte sig i en periode, ser og oplever man stedet på en helt anden og bedre måde, end når man er på ferie. Man oplever at leve der næsten på lige fod med de lokale.”

Rejste du andre steder derovre på det halve år? ”Vi havde 2 ugers ferie midt i semesteret, hvor min veninde og jeg rejste til Cuba. Det er et fuldstændig vanvittigt sted. Det var som at træde ind i en tidslomme fra en gammel amerikansk film. De kørte rundt i virkelig gamle amerikanerbiler og byen lignede noget fra en gammel krigsfilm. Grundet uenigheder mellem Cuba og USA var det ikke tilladt at importere varer, så det var ikke muligt at købe f.eks. cola. Byggematerialer var heller ikke lovligt at importere, så byggerierne blev derefter.”

“Hvis man skulle på restaurant, var det hjemme i private hjem, hvor stuen var indrettet til restaurant, og der blev lavet mad i det private køkken. Alle varer er lokale. Vi boede i byen Havana og et sted, som hed noget i stil med Ama di Casa. Det var lokale mennesker, der havde indrettet et værelse, de lejede ud.”

 

Fuldfør sætningerne:

Hvis jeg skulle bo udenfor Danmark i dag, ville jeg gøre det længere end 6 måneder.

Da jeg boede i Mexico, savnede jeg engang imellem leverpostej og rugbrød.

Hvis jeg var tilbage i Mexico for en dag, ville jeg tage ned til vores egen lille strand og svømme med skildpadderne i helt ro.

Pga. mit udenlandsophold er jeg blevet klogere på mig selv og måden jeg har lyst at organisere mit eget familieliv.

Noget af det bedste ved Mexico var menneskene og gæstfriheden.

 

Jeg siger Rikke mange tak for hendes private oplevelse. Gid den må inspirere andre unge til at rejse ud og opleve verdenen udenfor Danmark.

Klik på billederne, så de forstørres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: