Kreativitet – 3. marts 2019

3. marts 2019

Gentagelser 

I dag vil jeg skrive om, hvad betydningen af gentagelser har for mig.

Jeg er vild med gentagelse. Det gør mig tryg og med tiden sikker. Gentagelse danner mønster, som igen danner grobund sammen med trygheden for yderligere at vove et skridt. Dette indslag handler om kreativitet, og når jeg tænker tilbage med de briller, husker jeg en række af gentagelser. Emner, jeg har arbejdet på i årevis, fordi jeg har været glad ved at gentage noget bestemt, men med en lille variant i form af farvevalg eller måske størrelse. Jeg har nydt, at arbejde med garn og med stof. Jeg har købt mig fattig i materialer, fordi jeg vidste, at jeg ikke var færdig med at forsøge og gøre mig umage. Det samme gælder madlavning, især bagning. Igen og igen har jeg bagt ud fra den samme opskrift og opfundet varianter af opskriften, kun for at afprøve noget nyt eller genopdage fornøjelsen ved det velkendte.

Men andre billeder melder sig i rækken. Som barn gik jeg til klaverundervisning, hvor min klaverlærerinde med formanende stemme indprentede mig vigtigheden af, at øve det samme og det samme igen og igen. Lektien kunne lyde på at øve en passage x antal gange til ugen efter, måske 100 gange. Hendes bydende tone prellede dog af på mig, for jeg elskede øvelsen. Jeg nød at høre og mærke, når mine fingre dansede lettere hen over tastaturet og tonerne derved lød mere flydende. Det er nogle år siden, jeg solgte mit klaver, men for nylig fik jeg et keyboard i pleje og var rystet over, hvor dårligt jeg spillede. Efter et par ubehjælpelige forsøg gik jeg i gang helt fra begyndelsen. Op, ned af tastaturet, igen og igen. Det virker for mig.

Det kan naturligvis diskuteres om en gentagelse er en vane eller bunder i et behov for noget andet end selve gentagelsen. Jeg finder det også vigtigt, at vi lærer af vore uhensigtsmæssige mønstre, så vi bryder det. Det giver ingen mening at opføre sig rigidt. – Jeg vil vise eksempler herunder på tidens gentagelser.

Kreativitet indebærer også gentagelser.

Klik på billederne for at forstørre.

Leave a Reply

%d bloggers like this: