Mens vi venter på regnen

Der er en historie, jeg gerne vil genfortælle. Det er fortællingen om, hvordan Penguin-forlaget blev grundlagt. De fleste kender sikkert paperbackbøgerne med tranen som kendemærke.

Grundlæggeren af Penguin-forlaget var englænder og hed Allen Lane. Han havde forgæves søgt efter god litteratur i enkle, billige udgaver, når han skulle rejse, og fik derved ideen til paperbackbogen. Det må siges, at være en strålende ide. Allen Lane ønskede tillige, at bøgerne ikke skulle koste mere end en pakke cigaretter, og at de kunne købes samme steder som cigaretterne. Det var dengang den rørende sum af seks pence.

De første Penguin-paperbacks udkom i sommeren 1935 og bestod efter sigende både af Ernest Hemingway, André Maurois og Agatha Christie. Man farvekodede bøgerne, så orange var romaner, blå for biografier og grøn for krimier. Allen Lane dannede forlaget sammen med hans brødre Richard og John.

Men der blev tænkt længere end bare at udgive bøgerne i et nyt format. Penguin-forlaget oprettede Armed Forces Book Club for at bringe læseglæde til soldater, der var langt hjemmefra og savnede familien. I forlagshistorien blev der nævnt, at noget af det bedste var, at bogen kunne være i soldaternes uniformlommer og blev særlig værdsat i fangelejrene. Det var praktisk, men for egen regning, lyder det nu også trist.

 

Det var dagens (u)nyttige info, mens jeg venter længselsfuldt på regnen. Spredte dryp ses på fliserne og jeg vil straks rejse mig og danse, hvis det kan fremskynde til mere vand. Det er pinefuldt at se på det, der engang var grøn have.

I mellemtiden vil jeg bruge tiden på oprydning i mit kontor-værksted. For gæsteværelse kan det bestemt ikke være i øjeblikket.

Forsidebilledet er en Penguin-bog, også kaldet Tranebog. Den blev købt på bog-loppemarked i 1987 i København og er helt sikkert en genlæsning værd. Det er Steinbeck nemlig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: