Opskrifter fra 1962 – En billedfortælling

Jeg har valgt at give mig selv en lille udfordring her i juli måned. Lige nu synes den lille, men det kan jo ændre sig. Hver dag vil jeg skrive en kort fortælling til et billede. Det er noget, jeg har haft lyst til længe. Så jeg glæder mig og tror, det bliver spændende om ikke andet for mig selv. Jeg tager gerne i mod dine synspunkter undervejs. Helst dem med smil.

I dag har jeg et foto af en gammel regnskabsbog, der i stedet blev brugt til at skrive opskrifter i. Bogen boede i min mormors køkken, men jeg mindes nu ikke, at jeg så hende bruge den. Hun bagte ofte, men har sikkert kunnet opskrifterne i hovedet. Men man kan komme i tvivl, hvor sådan en bog bliver nyttig. Det kender jeg selv.

Bogen er udførligt indbundet med en gulnet plastikrude på forsiden. Heri gennem kan man læse ordene:

Kontrabog

Nr. 155

for Henning Petersen

Navnet er skrevet i hånden og var min morfar. Nedenunder er stemplet

Brugsforeningen i Jersie Brugsforening nr. Ll. Skensved.

Men det spændende er inde i bogen. – Sirlig skråskrift giver mulighed for at bage lige fra Kringle, Brune kager, Æbleskiver og Boller. Noget vi alle kan nikke genkendende til, men ind imellem dukker der opskrifter op på kager, der ikke er så almindelige. Det er f.eks. Petras Kukker. Jeg husker dem som en slags klejner, bare runde med små sputnikafstikkere, bagt i kogende palmin. De var søde og smagte himmelsk både lune og kolde. En lille rund kage lidt mindre end en golfkugle.

Så er der noget, som hedder Vrøvl. Jeg kan ikke gennemskue, hvad det skal blive til.

Ellers kan jeg nævne Rubinstegnerkage, Mandelstænger, Kærnemælksfromage og Flødekranse. Fælles for alle opskrifter er, at der kun står ingredienserne, nogle gange uden mål og helt sikkert uden fremgangsmåde. Det er ikke for nybegyndere.

Indlægget skal være kort, så jeg skal til at slutte. Til sidst får du et eksempel på en opskrift, der skal blive til is.

1 æg

1 sukker

1 vanille

1 piskefløde

Resten må du selv fundere dig frem til.

Til allersidst.. I den fine bog, som jeg er meget glad for landede hos mig, er der pressede firkløvere, en mikroskopisk seddel om, at Jeg er ved stranden, opskrifter på bagsiden af en side revet ud af en lovbog og et brev fra Foreningen til hjælp for grønlandske Børn.

Er du interesseret i en opskrift, deler jeg gerne ud.

God 1. juli og tak fordi du læste med.

Min mormors opskriftbog

Leave a Reply

%d bloggers like this: