Samtale med billedkunstner Ole Bach Sørensen

Samtale med billedkunstner Ole Bach Sørensen

Ole fortæller. Jeg er billedkunstner og nogen siger, at jeg også er keramiker, men det er ikke min hovedbeskæftigelse. Pottemagersiden interesserer mig ikke. Jeg arbejder med kunstkeramik, hvor jeg maler på keramikken med begitninger og glasurer.

Kunst er aldrig pænt. Der skal være en eller anden galskab, og man skal ville noget med kunsten. Som at fortælle en historie og har man intet på hjertet, er det ikke kunst. Hvad galskab angår, kan det være svært at sætte ord på. Men kunst er ligesom musik. Uanset, hvad man kalder det, er det op til den enkelte, hvad de får ud af det. Farverne er min substans, hvor historierne kommer ind i arbejdet. Resultatet, som kan opfattes på mange måder, overlader jeg til den enkelte.

Mennesker er interessante og ingen er almindelige. De mennesker, vi betegner som almindelige mennesker er alle noget særligt og rummer historier, der er spændende at høre og male om. Ligesom virkeligheden er interessant, men den skal lige gennem ens eget filter, ens egen fantasi.

Er kunsten altid nærværende? Ja, det vil jeg sige, den er. Det er en måde at leve på, en livsstil. Jeg arbejder altid. Kunsten er en del af mig, selv når jeg sidder og spiser med nogen. Der bliver måske sagt noget sjovt eller jeg får øje på en detalje, som giver mig en ny ide. Det kan være nogle mærkelig sko, ja hvad som helst. Kunsten er der konstant.

Engang kørte jeg rundt i Sverige. Her så jeg kæmpestore sten, som man i gammel tid var overbevist om indeholdt stærke kræfter. Det var en slags overtro. Men for at tæmme kraften huggede man hjørner af stenene. Lige dér fik jeg en idé til en billedserie.

Du er københavner, men har fået tilknytning til Stevns. Hvordan kan det være? Ja, jeg bor på Gothersgade i København, hvor jeg har mit atelier. Jeg kan se lige ned i Botanisk Have. Huset hedder Kunstnerhjemmet og er en gammel institution. Der bor kun anerkendte kunstnere. 14 kunstnerboliger, 14 atelier med forskellige værksteder. Der er bl.a. mulighed for at arbejde med keramik.

For 5 år siden kom jeg til Stevns, og mødte en masse nye mennesker. Nu arbejder jeg halvdelen af året på Stevns, hvor jeg bor sammen med billedkunstner Annette Sjølund i præstegården i Gevnø. Jeg har udgivet en bog, der hedder Nye bekendtskaber, som indeholder ca. 40 malerier, der alle er malet på Stevns og er inspireret af mennesker, som jeg har lært at kende dernede.

Hvad er dine tanker om fremtiden og din kunst? Jeg arbejder jo hele tiden og prøver også hele tiden at vise det frem. Min sidste store udstilling var i museumsbygningen på Østerbro.

Hvordan bliver man en anerkendt kunstner? Det gør man ved at udstille på anerkendte udstillinger. For mit vedkommende var kravet dengang, at jeg skulle udstille 5 gange på en censureret udstilling. Det kunne f.eks. være Påskeudstillingen i Århus, Kunstnernes Efterårsudstilling i København eller Charlottenborgs Forårsudstilling. Så kunne man blive medlem af Kunstnersamfundet og dermed anerkendt.  (Klik på billederne for at forstørre)

Ole Bach Sørensen læste som ung mand på Universitetet, men fandt hurtigt som 20-årig ud af, at han ville være kunstner og begyndte i stedet på Den Eksperimenterende Kunstskole. Her gik han et år og fortsatte derefter 7 år på Kunstakademiet. Han lærte bl.a. noget om teknik, keramik og glas, men som han siger; Man lærer ikke at blive kunstner på en skole. Siden Ole var 22 år, har han levet af at være kunstner og 2 år senere udmærkede han sig som anerkendt kunstner. Det er en glæde helt ind i sjælen, når en kunster lever af sin passion.

Jeg siger Ole mange tak for den behagelige samtale og et lille kig ind i hans liv som kunstner.

www.olebachsorensen.dk

OLE BACH SØRENSEN

Uddannet Eks-skolen og Kunstakademiet 1961-1969.

Medlem af Kunstnersamfundet.

Malede i starten af 60-erne abstrakt-expressionistisk. Fra slutningen

af 60-erne et gradvist mere og mere abstrakt-*gurarivt maleri med

vægt på farven og et strammere, undertiden næsten

konstruktivistisk *gurativt udtryk. Fra 90-erne mere spontane, frie

penselstrøg. Arbejder ofte i serier over et tema f.eks: Hav-og

stenbilleder, Karyatider, Fisk, Situationer, Avisbilleder

(modi*kationer), Conquistadores, Rembrandtbilleder (parafraser),

keramik, Boksebilleder, Kosmos, Nye Bekendtskaber.

www.olebachsorensen.dk

 

Annette Sjølunds kunst kan ses her på Facebook eller på Instagram under annettesjoelund. (Klik på billederne for at forstørre)

Leave a Reply

%d bloggers like this: