Samtaler om Strik og Hækling

Når en ide udvikler sig 

I 2018 fik jeg den ide, at skrive en bog om håndværk. Det skule være en samtalebog med forskellige typer håndværkere. Jeg var ret målrettet og nåede at tale med bl.a. 2 trædrejere, et par billedkunstnere, en syerske, en glaspuster og en yngre pige, der maler Streetart fuldstændig fantastisk.

En dag besøgte jeg en veninde og fortalte hende om mit projekt. Vi kom til at tale om strik og broderi, da håndarbejde bl.a. er vores fælles interesse. Ret hurtigt spurgte jeg, om hun havde lyst til at samtalen blev mere struktureret, hvor jeg interviewede hende om hendes strik, hvem der havde lært hende det og hvorfor hun var så glad for at strikke. Min veninde svarede heldigvis ja og denne samtale vendte hele min skriveplan.

Det var enormt spændende at tale med håndværkerne, men strik er noget, jeg selv kunne forholde mig til, så begejstringen havde ingen ende. Jeg sov uroligt om natten og næste dag, vidste jeg, at min bog i stedet skulle handle om strik og hækling. Tidligt oppe gik jeg i gang med at søge efter mennesker, som strikkede og hæklede noget særligt. Det var på en gang den nemmeste sag i verden, for der findes mange som strikker, men omvendt ønskede jeg noget personligt og noget lidt anderledes.

En lang historie kort – Manuskriptet sluttede på 29 samtaler med en blandet flok mennesker. Strikkere, hæklere, designere, test-strikkere og hæklere, en garnfarver, en butiksejer, en designer til et kendt ugeblad, en kvinde, der vil rejse jorden rundt med strik, 2 mænd, hvoraf den ene havde deltaget i et tv-program om strik og flere helt almindelige husmødre og kvinder, der elsker at strikke og hækle.

 

Man skulle tro, at en snak om strik og hækling er relativt hurtigt overstået. Vi elsker det, det giver ro, det er skønt at arbejde med garn, og vi elsker farver.

Men nej. Sådan blev det ikke. I stedet er bogen fuld af meget personlige historier om, hvad og hvor meget det betyder for den enkelte at hækle eller strikke. En strikkede i vejkrydset, mens hun ventede på grønt lys, en anden strikkede MANGE islandske sweatre om måneden, en anden var afhængig af at arbejde med hænderne til enhver pause og sådan kunne jeg blive ved.

Jeg er meget, meget glad for bogen og føler stor taknemmelighed overfor den tillid, jeg fik lagt i hænderne. Det forpligter at lytte og videreformidle menneskers historier. Hvis du er interesseret i at læse om menneskers hverdag med garn, men også at læse om afhængighed, lykke, drømme og vedholdenhed; Ja, så læs bogen. Bogen endte med 30 historier, idet jeg skrev om mit eget strik og hækling. Den udkom i efteråret 2019.

Den kan købes på nettet, bestilles hos din boghandler eller lånes på biblioteket. Du er velkommen til at spørge mig, om jeg har et eksemplar hjemme. Jeg signerer gerne og sender gerne din bog hjem til dig.

Forsidebilledet på denne Blog er hækling af Linda Ginnerup, som har næsten 4000 følgere på Instagram.

  Linda Ginnerup

Leave a Reply

%d bloggers like this: