Yoga

Da jeg rundede de 40, skete der forandringer i min krop. Små skred, der varslede om en begyndelse af forfald og helt sikkert forandringer, der ikke rigtigt lod sig nulstille. Sådan tænkte jeg i det mindste, men lod plads til en lille tvivl. Det kunne jo være, at det bare var en periode og alt igen blev normalt. Jeg havde et lille håb om, at tog jeg mig sammen, ville mit syn atter stille skarpt uden brug af adskillige sekunder. Min mavesæk som nærmest natten over ikke rummede så store mængder mad (læs: kager og des lige i samme kategori), ville en morgen igen have indfundet sin plads og jeg kunne frejdigt spise løs, som det passede mig.

Sådan gik det ikke. Da jeg rundede et halvt århundrede var mit syn yderligere forringet sammen med hørelsen, knæene værker fra tid til anden, for ikke at tale om en hullet hukommelse. Det er bare nogle af de punkter, som kan remses op.

I dag er jeg 56 år, tæt på 57. Jeg har erkendt, at alderen er lig med ændringer, jeg ikke selv er herre over. Men så er det heller ikke værre!

I mere end et år har jeg dyrket yoga og det bliver mere og mere interessant. Jeg er godt på vej til at udøve yogaøvelser dagligt og kan ikke forestille mig et liv uden yoga. Jeg er uforbeholdent vild med det. Den uforbeholdne begejstring er kommet i ryk og i en serie af aha-øjeblikke. I begyndelsen anstrengte jeg mig for bare at følge med og ikke gøre bevægelserne modsat af alle andre på yogaholdet. Senere slappede jeg lidt af og opdagede, hvor udfordrende stort set alle positioner var. At stå på et ben uden at vakle burde være det nemmeste, men er det ikke. At nå sine tæer i siddestilling burde også være en smal sag, men er det bestemt ikke. I begyndelsen.

Nu er der som sagt gået mere end et år med mange yogatimer. Jeg er så heldig at have flere hold at vælge imellem med forskellige instruktører, forskellige deltagere og på forskellige tidspunkter af døgnet. Det er fantastisk. Der er dage, hvor jeg står rank som et siv, på et ben, og har overskud til at forsøge mig med lukkede øjne. Jeg kan nå mine tæer, siddende og stående foroverbøjet. Min krop er stærkere, mit hoved mere klart. Gang på gang overraskes jeg over, hvor smidig jeg er blevet og hvor afslappet min tilgang til yoga er i dag. Jeg ønsker at forbedre mig, men det primære er øvelserne og den helt særlige følelse af velvære, min krop mærker af yoga. Jeg tror, at jeg er blevet afhængig. Oveni alt dette er samværet med fremmede mennesker, som nu ikke er så fremmede, en kæmpe fornøjelse. Vi er på vidt forskellige niveau og har dyrket yoga i alt fra 40 år til få uger. Jeg elsker de tidlige morgener, hvor jeg denne vinter har været klar kl. 6 mørk morgen sammen med ca. 10 mænd i bred aldersskala og det samme antal kvinder. Disse stunder føler jeg mig sej og sund. Yoga er en verden af nydelse, jeg på ingen måde havde forudset liste sig ind på mig.

På billedet ses en øjenpude syet til et barn i førskolealder. En lokal dagplejemor bestilte til sine dagplejebørn, når de laver afslapningsøvelser. Sådan en opgave gør mig også glad.

Vil du læse med, kan du signe up på forsiden.

Leave a Reply

%d bloggers like this: